Wanneer betaal je belastingrente bij de inkomstenbelasting?

We krijgen regelmatig vragen over de belastingrente. Deze is voor de inkomstenbelasting 4%. En kan behoorlijk snel oplopen.

Vanaf wanneer wordt belastingrente berekend bij de inkomstenbelasting door de Belastingdienst? En nog belangrijker, kun je dit misschien voorkomen? Wij leggen het hieronder uit.

Geen belastingrente

Indien de aangifte inkomstenbelasting over 2018 vóór 1 mei 2019 wordt ingediend en de aangifte wordt gevolgd door de Belastingdienst, dan betaal je geen belastingrente.

Wel belastingrente

Je bent wel belastingrente verschuldigd indien:

  1. De aangifte na 1 mei wordt ingediend, al is het maar een dag te laat, en de aanslag wordt na 1 juli opgelegd.
  2. De aangifte is voor 1 mei ingediend, maar doordat de Belastingdienst is afgeweken van de aangifte, wordt de aanslag na 1 juli opgelegd.
  3. De definitieve aanslag is hoger dan de voorlopige aanslag.

Hoe wordt belastingrente berekend?

Je betaalt maar liefst 4% rente over het verschuldigde bedrag aan inkomstenbelasting. De belastingrente wordt berekend over een periode vanaf 1 juli tot 6 weken na de datum van het opleggen van de aanslag. Indien aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan wordt de renteperiode beperkt tot 19 weken:

  1. De aanslag wordt later dan drie maanden na het indienen van de aangifte opgelegd; én
  2. De Belastingdienst wijkt niet af van de ingediende aangifte.

Oftewel

Tot 1 mei 2019 maakt het voor de belastingrente niet uit of de aangifte of een aanvraag voor een voorlopige aanslag wordt ingediend.

Lukt het niet om de aangifte inkomstenbelasting 2018 voor 1 mei 2019 in te dienen, vraag dan vóór deze datum een voorlopige aanslag aan. De Belastingdienst berekent dan geen belastingrente tot het in de aanvraag verschuldigde bedrag.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan vrijblijvend Contact met ons op.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Wanneer betaal je belastingrente bij de inkomstenbelasting?”