Nieuwe uitspraak rechter voor dossier zzp-er en schijnzelfstandigheid

De maaltijdbezorgers. Je ziet ze dagelijks rijden. Ze bepalen steeds meer het straatbeeld. En ze hebben altijd haast. Dat is niet alleen om ervoor te zorgen dat de maaltijd warm bezorgd wordt. Deze bezorgers worden meestal per afleveradres betaalt, omdat zij als zzp-er worden ingehuurd.

De rechter heeft op 15 januari 2019 een opmerkelijke uitspraak gedaan over de arbeidsrelatie van de maaltijdbezorgers met hun opdrachtgever Deliveroo. Op basis van de wijze waarop de partijen feitelijk invulling gaven aan de afgesproken zzp-constructie heeft de rechter schijnzelfstandigheid geoordeeld. En dus zijn de bezorgers gewoon werknemers. Met alle wettelijke en financiële gevolgen van dien.

Het laatste woord over zzp ondernemerschap en de Wet Deregulering Arbeidsrelatie (Wet DBA) is nog niet gezegd. Wijze raad voor de zzp-er en opdrachtgever? Leg voor aanvang van de opdracht afspraken die je met elkaar hebt gemaakt schriftelijk vast en laat de overeenkomst arbeidsrechtelijk en fiscaal toetsen. En handel feitelijk ook naar de gemaakte afspraken.

Maar het allerbelangrijkste, laat je eerst goed adviseren! Wij kunnen je alles over dit onderwerp en de valkuilen vertellen.

Wil je meer lezen over de inhoud van de uitspraak? Kijk op https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Bezorgers-Deliveroo-vallen-onder-arbeidsovereenkomst.aspx

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *