Nieuw btw-nummer voor de eenmanszaak

Eindelijk wordt ook de privacy van de zzp-er serieus genomen! Je moet nog even geduld hebben vanwege alle ICT-perikelen bij de Belastingdienst, maar eind 2019 krijgen alle zzp-ers en eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer.

Wat was er aan de hand?

Bij de start van de onderneming in de vorm van een eenmanszaak krijg je van de Belastingdienst een btw-identificatienummer. Dit nummer bevat het burgerservicenummer (BSN) dat bedoeld is voor de communicatie met de Belastingdienst. Ruim 1,3 miljoen eenmanszaken vermelden dit btw-nummer op de facturen en website.

Het is verplicht dat zij hun nummer openbaar maken. “Dit is in strijd met de privacywet en kan leiden tot identiteitsfraude”, zo stelde de Autoriteit Persoonsgegevens. En heeft de overheid op de vingers getikt.

Om de privacy te vergroten en het risico op fraude te verkleinen krijgen alle zzp-ers en eenmanszaken eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN.

Niet alleen de Belastingdienst zal haar ICT-systemen op deze verandering moeten aanpassen, maar ook de ondernemer zal wijzigingen moeten doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan briefpapier en facturen. Per 1 januari 2020 zal de eigen administratie aangepast moeten zijn. Daarnaast zullen leveranciers van administratieve software moeten zorgen dat hun programma’s met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *