Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Maar over een fictief rendement van onze goedgevulde spaarrekening (boven de € 30.360) moet wel ieder jaar belasting worden betaald. Een rendement dat lang niet altijd werd gehaald. De afgelopen jaren is door spaarders en beleggers dan ook flink geprotesteerd. Het kabinet heeft eindelijk aangekondigd de belastingheffing over spaargeld van tafel te vegen.
‘Gelegitimeerde diefstal’ zo wordt deze belastingheffing op renteloze spaartegoeden ook wel genoemd. En terecht. De Hoge Raad acht de vermogensrendementsheffing zelfs in strijd met de mensenrechten.
Eindelijk heeft het kabinet aangekondigd dat het stelsel van heffing op een fictief rendement op het vermogen op de schop gaat. Goed nieuws voor 1,35 miljoen Nederlanders. Tot een bedrag van € 440.000 (bij de huidige belastingrente) aan spaargeld wordt belastingvrij.
Niet te vroeg juichen. Deze maatregel mag voor de overheid niets kosten en moet dus budgetneutraal verlopen. Een groep beleggers zullen juist meer belasting op hun vermogen gaan betalen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die beleggen met geleend geld in vastgoed.
Nog even geduld. Op z’n vroegst zal de nieuwe maatregel in 2022 van kracht gaan. En in die tussentijd kan er nog veel gebeuren. De maatregel is immers een voorstel en lang nog geen wet.