De oude Kor in een nieuw modern jasje

De Kleineondernemersregeling (Kor), zoals we deze nu kennen gaat veranderen per 1 januari 2020. Het was volgens de overheid tijd om de oude Kor in een nieuw modern jasje te gaan steken. 

Over de Kor zoals we die nu kennen hebben we geschreven in het nieuwsbericht https://humanfinancieel.nl/news/bijzonderheden-laatste-btw-aangifte/. In plaats van een korting op de afdracht btw krijg je op basis van de nieuw Kor een vrijstelling voor de btw, tenminste als je voldoet aan onderstaande voorwaarden.

Kom je in aanmerking voor de nieuwe Kor?

1. Ben jij btw-ondernemer;

2. Ben je als ondernemer je gevestigd in Nederland, of heb je hier een vaste inrichting; en

3. Is jouw omzet per kalenderjaar niet hoger dan € 20.000? Dan kun je misschien vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe Kor in de vorm van een vrijstelling van btw-plicht.

In tegenstelling tot de oude Kor geldt de nieuwe Kor ook voor BV’s, stichtingen en verenigingen.

Hoe werkt de nieuwe Kor?

Indien je kiest voor deelname aan de nieuwe Kor hoef je niet langer btw aan je klanten te berekenen. Daartegenover trek je de btw over de zakelijke kosten en investering ook niet af. 

Aanmelden voor deelname aan nieuwe Kor

Indien je meteen vanaf aanvang op 1 januari 2020 wil deelnemen aan de nieuwe Kor, dan moet je je voor 20 november 2019 aanmelden via het aanmeldformulier van de Belastingdienst. Later aanmelden gaat niet met terugwerkende kracht. De Belastingdienst heeft 4 weken nodig om de aanmelding te verwerken. Dat betekent voor (startende) ondernemers dat zij zich uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak moeten aanmelden bij de Belastingdienst.

Afmelden   

De deelname aan de nieuwe Kor is voor een periode van ten minste 3 jaar. Mocht gedurende deze periode blijken dat de omzet boven de € 20.000 stijgt, dan dien je hiervan melding te maken bij de Belastingdienst. Vanaf dat moment is de vrijstelling niet meer van toepassing. Je kunt dan niet met terugwerkende kracht alsnog de voorbelasting op de zakelijke kosten in aftrek brengen. Daarnaast betekent afmelden, dat je je pas na drie jaar weer voor de btw-vrijstelling kunt aanmelden. 

Blik in de toekomst

De moderne variant van de huidige Kleineondernemersregeling betekent een enorme administratieve lastenverlichting voor de kleine ondernemer. Of het voor jou als (startende) ondernemer interessant is om te kiezen voor de nieuwe Kor hangt helemaal af van jouw specifieke ondernemerssituatie:

  • Wat is de omzetverwachting van je onderneming?
  • Wat is de toekomstverwachting van je onderneming?
  • Welk btw tarief is van toepassing op jouw diensten en/of producten?
  • Verwacht je veel of weinig zakelijke kosten en investeringen te gaan maken?
  • Wat voor soort klanten heb je, particulier of bedrijf?

Je zult dus een blik in de toekomst moeten werpen om een juiste afweging te kunnen maken over wel of niet gebruik maken van de nieuwe btw vrijstelling. Gebruik dit stroomschema als hulpmiddel. En laat je bij twijfel goed adviseren door een belastingadviseur. Je kunt ons bellen, mailen en appen, ook in het weekend. Welkom! Neem gerust http://Contact met ons op.   

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *